Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Tuesday, 22 June 2010

Hasif dah boleh pegang botol sendiri...

Umur : 1 thn 2 bln 10 hari

Alhamdulillah... mungkin utk anak2 normal, x de apanya boleh pegang sendiri botol susu tu. Tapi bila my love sorang ni boleh buat benda tu, aku rasa exited sangat... :). Over sokmo makcik azma ni...hihi..

Actually, hasif dah lama sangat boleh pegang barang dengan elok. dah 4-5 bulan dah rasanya. Tapi dia tetap tak mahu pegang botol susu. 2-3 bulan lepas, aku perasan dia dah boleh pegang sikit2 tapi bila aku try nak melatih dia, dia akan letak tangan dia kat botol susu tu sekejap je..pastu..dia campakkkk.... Aduhhh..kadang2 bising gak mulut aku ni membebel. Kadang2 tu, bila dia campak je, aku terus blah...x sabar betul ibu hasif niii... :)

2 minggu lepas, lepas subuh aku tengok dia dah gerak2 & bising2 nak susu. Aku pun bangun la nak buat susu. Kat kepala katil ada botol susu yg susunya belum habis diminum malam tadinya. Hubby aku dah ter'pengsan' balik pas semayang. Dia cam mamai2 je duk layan anak aku yg dah x sabar tu. Pas buat susu aku masuk bilik.. Terperanjatnyaaa.....aku!! Si hasif duk pegang botol sendiri hisap susu basi..Aaaaa...tidak... apa lagi..bisingla aku pagi2 buta tu kat hubby aku. Hubby aku cakap "bukan abg bagila..dia ambil sendiri". Tapi pastu ada rasa hepi gak tgk hasif dah nak try pegang sendiri botol susunya..

Sepanjang 2 minggu ni adalah beberapa kali aku tengok hasif meneruskan usahanya. Dan malam kelmarin (20/6/09), nampak dia dah boleh melakukannya.. Usianya 1thn 2bln..

20/6/09  9.52mlm

Semalam, otw ke Kiwanis utk terapi aku biarkan dia menyusu sendiri dalam kereta. Leganyaa.... sebelum ni selalu risau sebab masa tgh2 driving dia nak menyusu. Mana nak kawal kereta lagi, mana nak pegang botol lagi..nasib baik x pernah tersondol kereta orang...



Nampak cam x berapa betul lagi pegang.Tapi x pe la... Aku dah cukup bersyukur.... Alhamdulillah..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 komen:

Anonymous said...

hehe..bagus pon hasif..smlam ha p banc..umah akk tu de ank sindrom down..pempuan..dh besr..dia cume de maslah pembelajaran je..yg len sume dia pndai wat..mask, gune laptop, handphone..kire dh leh berdikari ngn diri sndiri la..mak ayah dia dh x pyh pkir ngt pasal ank..sbb dia dh x mnat blaja..skg dia keje kat ofis mak dia..famly bukk tmpat latihan memandu..annk dia la tkg photostat n mcm2 la hehe

Azma said...

iyee..?? harap2 hasif pun akan membesar dan boleh berdikari dgn sebaik mungkin..