Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Monday, 27 December 2010

Holiday Programme Part 3 - Sensory Motor

Assalamualaikum..

Cerita 2 minggu lepas ni..baru tertulis ari ni..hihi...

Aktiviti ni, aktiviti ketiga yang Hasif join untuk program cuti sekolah kali ini. Aktiviti kali ini sedikit berbeza dari part 1 ituari. Masih lagi meransang sensory motor dan masih juga menggunakan tepung dan pasir. Cuma bancuhan tepungnya berbeza dan ditambah dengan kehadiran ais..sejuk...grrrrr...

Menunggu....
Masih dalam situasi tenang...

Post pertama anak2 didedahkan dengan ransangan sejuk. Ada ais dan air. Anak2 disuruh menyentuh ais, memasukkan kaki dan tangan ke dalam ais + air dan disembur dengan ais kosong yang cukup untuk memeranjatkan yang teristimewa.... Hasif sekejap je ok..pastu ko..huhu.. menangis saje.. Terperanjat dengan semburan ais tu agaknya..

Sejuk teacher.. x nak...
Grrr.....sejuk air ni...
 
Lepaskan Hasif teacher..ibuu.. tolonggg.....

Aktiviti bersambung dengan bancuhan tepung ubi yg melekat2 macam gam.. Bila ditarik bertali2 jadinya.. Hasif duk pegang2 bancuhan tu. Mula2 ok, bila teacher tarik bancuhan yang  bertali2 dan letak kat badan dia, start menangis smula.. ish..ish.. geli sangat ke sif?? :D

Issh..melekat2 plak tepung nih!
Rendam kaki dalam tepung yg sejuk..

Ergghh..macam apa dah muka asif ni..

Macam tali je tepung ni...
Enjin nangis dah nak start

 
Cuci muka pun nangis jugak...

 Aktiviti menangis berterusan di sand box.. Sekali dah menangis, tak mau berenti daa.... Puas pujuk, main2 pasir dgn dia, still tak berenti juga.. Bukan nangis kuat pun tapi duk berbunyi je, pening kepala ibu.. Tapi ibu buat2 tak dengar je.. Habis masa, cuci badan baru dia nampak tenang. Tak merengek dah... dan nampak happy semula..

Angkat asif ni bu..x nak main pasir ni..
huhu..ibu biar je asif..

Lega..

Nampak gayanya kena teruskan aktiviti macam ni kat rumah. Tengok reaksi dia macam mana. Aku rasa sensory motor si Hasif ni tak adalah sensitif sangat. Bila aku bermain pasir dengannya selama ni, excited je dia. Setitis air mata pun tak keluar. Air liur ye la menitis2...syok sangat main pasir tu.. :D. Mungkin bila buat di kawasan yg bernama 'sekolah' dia jadi seriau agaknya..hihi..

Habis sudah aktiviti cuti sekolah... Dah nak masuk tahun baru pun.. Tahun depan hasif sambung sekolah kat Transition Class pula. Kelas Hasif hari Rabu 11pg hingga 12tghari. Hopefully, Hasif boleh join kelas tahun depan dengan baik sekali. 

Jumpa lagi ye.....

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 komen:

mrs_zura said...

salam..mcm bgs je cara tu..kena cuba la utk Habib..TQ 4 sharing:-)

ieda said...

hasif tak suka kotor2 kat badan kot...bagus tu...anak pembersih.

Azma said...

@mrs_zuracubala zura..anak2 special ni memang sensory motor diaorg terlebih @ terkurang.. so, akt sebegini blh bantu mereka utk control seme2 tu..

Azma said...

@ieda harap2 itu lah sebabnya ieda.. bukan sebab takut bila pegi sekolah.. :)

Kerikil Kehidupan said...

Azma...thanks...satu perkongian ilmu yg berguna...

Azma said...

@Kerikil Kehidupanu r most welcome.. ajak Iman ngan kakak2 dia main ye..

Mawar said...

kesiannya aunty tgok hasif nangis, mesti dia tak suka & tak selesa tu

Nora said...

Thanks for sharing your experience about your kid with us. Sukeee blog you.

Azma said...

@Mawarhasif ni memang jarang sangat nangis..so bila dia nangis tu memang boleh jadi terharu la.. bukan mawar je kesian, akak pun..tp buat2 x dgr je..huhu..

Azma said...

@Noramekasih..jemput dtg slalu ye.. saya dah jenguk blog nora jugak..

ummuharithasif said...

bestnya tgok hasif ke skolah...bertuah hasif berpeluang ke skolah..dlu pernah jga tnya kiwamnis kt sni, tp paling awal leh antar umur 3thun.. tupn weekdays je..sian plak tgok hasif nngis..tp comel je..hehe.

Azma said...

@ummuharithasif try la cari pusat2 utk anak2 istimewa kat sana. Tak pun cari PDK ke.. boleh abg hasif jumpa kawan baru.. nnt boleh join nangis cam adik hasif..hehe..

maza said...

wahhh..sudah banyak pengomen skrg...
bagus.. bagus.. bagus...

Azma said...

@mazaabg maza kan pengomen tegar blog ni..hehe.. sentiasa diingatan wpun ramai yg sudi nak komen..