Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Tuesday, 31 May 2011

Sambutan Hari Guru bersama Kung Fu Panda 2

Salam sejahtera.. 

Berjumpa lagi.. :)

Ahad lalu (29/9/2011), KDSF Petaling Jaya (sek hasif..) merayakan sambutan hari guru di TGV, Sunway Pyramid dengan tayangan Kung Fu Panda 2. Kami sekeluarga antara yang turut menyertainya.. Sudah bertahun tidak ke pawagam since Hasif melihat dunia. Kali terakhir kalau tak silap semasa mengandungkan Hasif - menonton Upin & Ipin (The Gang). Selalu juga aku mengajak encik hubby untuk menonton mana2 movie yg kurasakan best tapi sentiasa ditolak dengan alasan Hasif masih kecil - mungkin hasif tidak boleh sesuaikan diri dengan suasana dalam pawagam tu..


Namun aku tetap yakin hasif boleh.. Hinggalah bila sambutan hari guru tahun ini dikatakan program menonton wayang, aku pun terus mendaftar nama kami sekeluarga. Encik hubby masih tidak percayakan kemampuan hasif. Namun aku buat tak tahu aje.. hehe..

Betul jangkaan aku. Hasif memang good boy.. (puji anak sendiri nampak..hehe..). Tak buat perangai pun dalam pawagam. Masa belum start tu memang dia membuaskan diri. Nak memanjat aje kerjanya.. Bila dah start, dia duduk diam2 aje.. :). Sound dalam pawagam kan kuat, dia asyik duk tutup telinga je la.. Kadang2 terasa tubuhnya tersentak sebab terperanjat dengan bunyi yang kuat, tapi lepas tu muncung2 mulut dia bercerita sambil tunjuk2 kat skrin.. Bagitau ibu bunyi kuat sangat agaknya.. :D


 Aksi hasif sebelum movie start

Setengah jam pertama, dia menonton elok...lama2 panda tu yang menonton dia..haha.. tertidur dia rupanya. Confuse aku..bunyi kat situ gegak-gempita, dia boleh lena dgn tenang.. Hasif..hasif.. Dalam setengah jam lepas tu dia terjaga  semula. Start muncung2 mulut semula 'bercerita' apa yang ditengoknya.. :)

Hasif pun nak air, ayah..
Syukurla semua ok.. Abang pun ok je walaupun dah lama tak masuk panggung. Kakak aje yang still bercakap kuat2 mengganggu konsentrasi org lain.. Dah la duduk depan skali.. Maklumlah..'awal' sangat datang kan.. Seat yang 'paling best' je la yg tinggal untuk kami.. ;D

berpiknik dalam panggung :)
 Anyway, movie tu memang best dan memang sesuai untuk bawa anak2 menonton. Ada scene sampai ibu hasif bergenang air mata tu....sob..sob.. kena gelak dengan abang lagi.. haha.. Terima kasih KDSF kerana menganjur program sebegini. Paling best bila pawagam tu memang khas untuk warga KDSF aje.. So, kalau ada yang teristimewa yang tak boleh sesuaikan diri dalam suasana gelap dan bising tu, then 'melalak' sekuat2 hati..tak ada sape yang nak marah. Semua orang faham.. Memang salah satu tujuan program menonton wayang ni adalah untuk membantu yang teristimewa menyesuaikan diri dalam sebarang situasi.

bersememeh mulut makan cup cake free... :)

Happy Teacher's Day buat semua guru2 KDSF (yg mengajar Hasif @pun tidak..). Jasa kalian sangat2 dikenang oleh kami sekeluarga. Tanpa kalian, kami mungkin tidak dapat melihat perkembangan anak kami seperti sekarang.. Terima kasih..Thank you very much, muchas gracias, jazakallahu khayran, arigato gozaimasu.... Jasamu dikenang..

With one the teacher, Teacher Helen - tunjuk perut ye Sif..

p/s : malam ni di TV9 jam 9.30 malam ada tayangan tentang KDSF. Jangan lupa tengok ye... :)


Salam mesra,

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Friday, 27 May 2011

Berjaya ke kelas toddler.. :)

Salam..

Berjumpa lagi kita.. :)

Alhamdulillah..hasif dah berjaya naik ke kelas toddler di Kiwanis. Aku bahagia tak terkata. Berita ni disampaikan oleh cikgu2 hasif pada hari ulangtahun perkahwinan kami. Kira, hadiah paling best la untuk kami suami isteri.

Kelas toddler ni adalah tahap kedua di Kiwanis. Pertama, kelas ISP  (infant stimulation programme dari 2 bulan hingga 2 tahun). Dalam tahap ni, ada kelas transition yg menyediakan anak2 untuk ke peringkat kedua iaitu TOD (toddler programme). Hasif dah berjaya menunjukkan kebolehan yang diperlukan untuk ke kelas TOD di peringkat transition dalam tempoh 6 bulan. So, bolehla dimasukkan ke TOD pula.. Start lepas cuti pertengahan tahun ni, kelas baru Hasif akan bermula. Kelas TOD ni 3 kali seminggu. Jadual hasif nanti dari Isnin sampai Rabu, jam 9 hingga 11.30 pagi.

Melihat dari jadual yang dibekalkan oleh gurunya, aktiviti2 yang akan dilakukan memang banyak boleh membantu Hasif & kawan2 membesar dengan baik. Antara yg aku paling suka, kelas swimming (hidroterapi). Lepas ni boleh la jimat skit.. tak perlu sediakan duit untuk hidroterapi khas buat Hasif lagi. Semua dah ada dalam aktiviti TOD tu. Oral motor excercise (speech therapy) pun ada, tapi aku akan tetap membawanya untuk speech therapy di WQ Park. Bagiku, itu adalah skill yang paling sukar dikuasai oleh anak2 SD dan sangat diperlukan untuk mereka membesar tanpa menimbulkan banyak masalah (masalah komunikasi boleh membawa kepada tantrum...& aku bukanlah seorang ibu yang tinggi tahap kesabarannya.. huhu..). Aktiviti2 lain antaranya Self-help, sensory, gross motor, circle time (fine motor, thematic, story telling, etc...) dan part yg mungkin Hasif paling suka ialah Snack Time.. boleh makan2 & minum2... :)

Lupa plak.. nama kelas hasif ialah Blossom. Blossom power puff girl tu la... :)


comel je kan..

Moga2 semuanya ok dan hasif dapat mengikuti kelas tersebut dengan baik.. InsyaAllah... Doakan yang teristimewa aku tu ye... Mekasih..

Salam bahagia...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tuesday, 10 May 2011

Merajuk??

Salam... 

Entri kali ni tiada kaitan dgn buah hati aku si Hasif tu.. tapi mungkin ada kaitan dgn aku.. (kottt..). Tak pun dengan mana2 kawan2 yang bergelar isteri ye..

Aku ada satu puisi yg nak di'share' dgn kalian. Puisi ni aku jumpa masa aku tingkatan 5 kalau tak silap la.. Aku memang suka giler la ngan puisi ni sbb tu la aku menympannya dengan cermat selama 16 tahun.. Kalau tak caye puisi ni best, hayati la kay!!

ihsan google

Tiba2 isteri merajuk
Pandai2lah memujuk
Buka telinga, tajamkan pendengaran, amati suaranya
Teliti dengan hati yang berseni
Rasional atau emosi?
Andainya emosi, belailah emosi itu
Jangan cuba dihadapkan secara rasional
Kerana si dia tidak akan terdaya
Mengunyah hujah
Berilah walau seribu sebab 
Lengkap dengan perangkaan statistik
Atau dokumen saintifik
Berserta dengan affidavit
Dia tetap melulu
Kerana fikiran sudah berjerubu

Dalam situasi ini
Fikiran telah ditawan oleh perasaan
Sebaiknya, 
Perhaluskan kata, perindahkan bahasa
Jinakkan perasaan, hadiahkan senyuman

Masih gagal?
Cuba gunakan sentuhan
Semarakkan belaian
Masih gagal juga?
Tunggu saja rajuknya reda
Emosi isteri
Bagai riak2 air dalam cawan
Jangan digoncang, buat selamba
Lambat-laun, gelombang akan tenang
Air di cawan akan kita minum jua

Tapi awas!
Kalau rajuknya berfakta
Masamnya berdata, geramnya berilmiah
Marahnya ada prima facie
Ini rajuk taraf tinggi namanya
Perlu ditangani dengan berhati-hati
Kalau ternyata benar, apa salahnya kita terima
Mengaku lalu berjanji serta berikrar
"Sayang, abang tak ulang lagi"
Katakan "Sayang, abang alpa"
Bisikkan "Darling I lupa"
Hulurkan tangan pinta kemaafan
Pendekatan kasanova, tapi hati suci..

Hehe..best kan.. Aku pernah suruh encik hubby baca puisi ni.. Dia tersengih2 lepas membacanya.. :D Kalau ada sape2 yang baru je baik dari merajuk dgn encik hubby tu, bagi la dia baca puisi ni. Mana tau senyumannya menjadi bertambah lebar & hubungan jadi tambah ceria.. :)

Lepas ni aku tak perlu risau kalau keratan puisi ni terhilang coz dah ada salinan kat bloggg.. :) Penulisnya aku tak tahu siapa tapi ianya dikongsikan oleh seorang wakil dari support group untuk suami isteri( Maestro Training Solutions) yang bernama Marhaini Yusof.


Salam ceria,

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saturday, 7 May 2011

Jeles betul la..

Assalamualaikum..  

Akhir2 ni aku sebenarnya berada dalam keadaan kejelesan yang amat sangat kepada encik hubby, abang & jugak kakak.. Nape ekk?? Huhu..bukan jeles je, sedey pun ada...waaa...


Si hasif la... 3 manusia yg aku sayang kat atas semua dia dah boleh sebut walaupun tak berapa jelas. Especially ayah dia.. Skit2 ayah..... skit2 ayah.... jelesnye akuuuuu.. Aku ni 24 jam ngan dia. Tak tahu berapa kali sebut ibu kat dia. Still tak nak sebut jugak... :(


Cam biasa aku jadi driver hantar abang ke sekolah setiap hari & cam biasa jugak abang akan lambai & cakap "babai bu"... & aku akan balas balik sambil cakap "babai abang..". Kalau tak tido, hasif pun akan cakap babai... tetiba semalam aku terdengar dia cakap "babai abang..". Aku tak perasan mulanya dan start nak gerakkan kereta. Tetiba aku cam tersedar & tanya hasif semula " hasif cakap apa tadi? ulang balik ibu nak dengar..hasif cakap babai abang ye..." Dia tergelak2, tersengih2.. nak harap dia ulang smula..hmm.. takdenya.. tapi memang aku dengar dgn jelas la dia cakap camtu...


Untuk kakak plak, dia tak pandai sebut kakak. Tapi nama kakak kan Jaja.. Senang nak sebut. Antara ketiga2 jantung hati kat atas, nama kakak yg paling awal dia boleh sebut. Cuma.. seperti yg aku katakan, sebutannya tidaklah jelas..sebab tu aku selalu lambat perasan, lambat sedar yang si kecik kesayanganku ni dah boleh menyebut beberapa perkataan... 

Hmm..setakat ni perkataan yang paling aku perasan dia suka sebut habis, nah, nannakk (tak nak)..kira 1-10 dgn sebutan tah apa2 tah..hehe..  Tu je la agaknya.. Yang lain aku memang tak perasan. Biasanya bila teacher terapi pertuturan bgtau baru le aku perasan..Mengikut beliau, dah banyak perkataan separuh yg boleh Hasif sebut..Alhamdulillah..


Syukur tu memang la aku bersyukur sangat2... Tapi tu la... bila la nak sebut ibu ni?? Pernah dengar dia sebut 'e..bu..' dulu2 tapi tak pernah dengar dah lately.. Tak sayang ibu ke sif?? huhu....

* gambar2 kat atas tu saje2 letak..hasif tengah concentrate nak masukkan ultraman kesayangannya ke dlm softbox tu..sampai sudah failed..huhu..

Salam jeles..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tuesday, 3 May 2011

Hasif, Abang & Kakak...

Entri suka2 hati... :D

Entri bergambar..

3 askarku, 3 beradik yang buas.. Ibu sayangkan kalian walaupun ibu ni garang cam singa betina, suara ibu ni kuat cam guruh bila marah..haha..


Buli adik ye...

Di LCCT nak balik KB jumpa tok mek, tok ayah..

Hasif maintain comey..abg, kakak buat2 comey.. :p


Alolo..nape tu sif?? Abg & kakak busyuk ke? ahakss..

Ceria..tapi hasif mata layu..penat kena peluk ngan abg & kakak ye..

Salam suka2.. :D



Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS