Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Thursday, 29 September 2011

Frustrated..huhu..

Assalamualaikum..

Jemput tengok gambar ni...  fokus kat telinga ye..


Perasan tak telinganya 'terkelepek'. Ni pun sebab ready bergambar, sket je 'terkelepeknya'..  Bila lama sket pakai, lagi teruk keadaannya dan dia pun nampak tak selesa.. Ini gambar penuh spek merah menyala  nih..


 

Spek macam ni memang kurang sesuai untuk anak2 Sindrom Down. Pertamanya, kedudukan telinga mereka yg agak rendah menyebabkan bingkai tidak terletak dengan baik dan kemas. Kedua, keadaan batang hidung mereka yg kemek menyebabkan spek ini selalu bergerak/ berubah kedudukan.

Lalu... setelah difikirkan berkali2, aku dengan encik hubby mengambil keputusan untuk menempah spek mata baru... Walaupun mahal, dek kerana mahu melatihnya bercermin mata dengan baik, kami teruskan juga niat tu.. Hasilnya...



Malangnya..baru 2 hari pakai, lens nya bercalar. Frustnya rasa masa tu. Lepas seminggu.. jadi aruah dah spek tu..huhu..



Dipatahkan dek tuan punya spek la.. Masa terdengar cam bunyi patah tu, ingatkan speknya terlanggar meja / butang baju yg metal tu. Sekali pegi tengok..huwaaaaa...

Spek yg baru ni lebih selesa dipakai. Hasif jarang2 menariknya. Dia boleh memakai spek ni even masa naik kenderaan/ bersandar. Bila dia pakai spek merah tu, lansung tak boleh bersandar, terus ditariknya spek tu. Mungkin tali di belakang membuat dia tak selesa agaknya.

Sebenarnya baru plan nak gi kedai semula tambah pengalas supaya spek tak melorot turun dari hidungnya tu.. Tapi tiba2 rasa tak berapa rajin. Plannya lepas beraya kat kiwanis (lain kali update ye..), nak terus pegila.. Patutla tetiba ibu jadi malas Sif.. huhu...

Rasa malas dah nak melatihnya berspek skang. Frust sgt..tapi Hasif memerlukan spek ni supaya sindrom mata malas ( bila memandang jauh hanya fokus pada objek besar, objek kecil diabaikan oleh mata) tidak berlaku kepadanya. Mungkin kesannya tidak seburuk mana, tapi utk ibu, semua itu perlu cuba di atasi. Pasni gunalah spek merah tu ye Sif.. Ayah kata nanti2 cari la frame baru, guna lens yg sedia ada. Tapi buat ibu yg masih frust..bior je dia pakai spek merah cam spiderman tu...huhu..


Tengok gambar kat atas ni.. Kakak ngan abg turut ibu belikan spek main2 (tak ada power) dengan niat nak melatih Hasif memakai spek dengan jayanya. Masa ni spek biru tu blum siap & spek merah tertinggal kat sekolah. Dah hampir berjaya melatih si kecik ni, tup2..  Hmmm..tak de rezeki hasif nak berkawan dgn spek biru tu lama2. Ayahnya cakap, 'selotape kan aje bahagian yg patah tu..pastu pakaila..' hehe..kat rumah tak de masalah, kat sekolah/luar karang glamer la sesangat org asyik duk pandang je.. ( entah2 org kerling pun tak..ibu hasif je perasan..hehe..).

Hopefully masa appoinment mata yang akan datang adalah at least sedikit perubahan positif pada mata Hasif. Aku lebih suka tengok dia tanpa kaca mata. Nampak lagi kemas dan tenang. Bila berkaca mata aku tengok cam serabut je..huhu.. Doa ibu untuk Hasif selalu...

Jumpa lagi...

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, 15 September 2011

Selamat Hari Malaysia..

Assalamualaikum..



Sebelum raya ituari, Kiwanis (KDSF) ada buat sambutan Hari Kemerdekaan. Hasif pun join la skali.. Gambar tak berapa elok..sori.. bangunan KDSF ni bumbung bersambung, so cahaya tak banyak la yg masuk. Tu pasal gambar nampak biru je..tambah2 guna camera henpon je waktu ni..





Pesan Hasif, "Saya memang berjiwa patriotik".. :D


Salam patriotik,

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tuesday, 13 September 2011

Jom solat..

Assalamualaikum..

Usolli fardhu...

Memang yang teristimewa dianugerahkan dengan kebolehan meniru 
yang sangat baik. 
Tengok la gambar2 Hasif meniru abangnya bersolat ni. 
Aku pernah cuba mengambil gambar yg sama tapi selalu je failed coz dia selalu perasan aku mencuri2 snap gambarnya.. so dia pun terusla sibuk nak bergaya
depan kamera.. :D 
Gambar ni diambil oleh mak sedarenya masa balik beraya di KB baru2 ni. Layannnn... :)

Abang nak buat apa pas ni ye..??

Abang dah bangun dari sujud, hasif masih tertiarap lagi..( org sujud dia meniarap.. :D)

Semoga anak ini sentiasa menyenangkan dan menyejukkan hati ibu.. Begitu juga dengan anak2 yg lain.. Aminn..


Salam mesra,


Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS