Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Saturday, 29 October 2011

Spek baru Hasif... LAGI!!

Assalamualaikum.. 

Lama jugak tak mengupdate blog ni.. Malas & mood menulis hilang entah ke mana.. BW pun jarang2. Semalam merajinkan diri BW ke beberapa buah blog. Nampaknya beberapa rakan blogger pun turut disampuk penyakit M ni ye...^_^

Oohh ye.. perasan tak blog ni dah bertukar wajah. Tak de la cantik cuma aku suka pasal ada slider kat atas tu. Alaa...yg gambar tukar2 kat header blog ni la..hehe.. Rasa cam best je tengok.. (best la ko sorang2 Azma..hik hik..). Mmm..kalau tak nampak slider tu, kalian pegi kat HOME kat atas sekali blog ni & klik kat situ ye..

ni la spek baru saya.. (frame kiri senget sket nak bg lens masuk betul2 dalam frame)

Hari ni cuba juga nak menulis.. Tambah-tambah spek baru Hasif baru aje dibuat hari ni..  Aku gantikan frame yg patah dengan yang baru. Tukar frame je. Lens ambik yg lama. Cari frame yg fleksibel coz dia suka kangkangkan spek dia tu. Kalau fleksibel, mungkin panjang sket hayat spek kali ni..hehe.. Cari2 tak ada yang boleh muatkan lens yang sedia ada. Ada satu je yang sesuai. Frame yg sama dengan spek kakak & abang dia pakai ituari. Boleh klik sini kalau nak tengok ye.. Besar sket la frame tu ( & tak fleksible). Bila letak lens ada ruang kosong antara lens dgn frame. Sket sangat ruang kosong tu tapi bila tengok dekat2 nampakla jugak. Bak kata taukey kedai tu dari segi kosmetik out la sket.. Aku suruh dia teruskan aje guna frame tu. Murah you...RM30 je.. Okla tu kot..kalau patah tak le ralat sangat.. :)

Ni gambar dengan spek abang yg patah tu.. Sebelah dia tu baby kesayangannya.. :D

Actually Hasif memang suka gunakan spek abang dia. Hari2 duk pakai walaupun tak ada power. Cuma tu la..suka sangat main2 dengan spek abg dia tu sampaikan dah berjaya mematahkan spek abg dia  tu pulak semalam..huhu.. Memang pas ni pro la si Hasif tu dalam bab mematahkan spek..

Bergaya dengan spek baru.. :)

Dari tengahari tadi dia pakai sampai petang nampak ok je dia. Masih cuba menanggalkan spek tu tapi ibu dia yg garang ni terus bertindak pantas menghalangnya dan juga mengeluarkan suara yg seperti guruh...Haha.. Hasif pun seram agaknya dengar suara ibu... 3:-) Aku tambah 2 aksesori pada spek ni supaya dia rasa selesa. Memang nampak selesa la dia memakainya.. Harap2 lekatla dia memakai spek kali ni.. Aminnn...

kecik cinonet je label tu aksesori tu...Klik la tuk tengok clear ye.. :)


Salam rindu,

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wednesday, 12 October 2011

Info : Self-talk


Assalamualaikum..

Pernah lihat yang teristimewa kalian bercakap sendirian? Untuk yang anak2 masih kecil mungkin belum perasan.. Mungkin kalian pernah tengok yang teristimewa yang lebih dewasa ini bercakap-cakap sendirian.. Hingga ada yang mengatakan mereka ini tak berapa betul... (sedih untuk ditulis sebenarnya tapi aku terpaksa jugak tulis.., jangan terasa hati ye kengkawan).

Situasi ini adalah situasi yang BIASA berlaku di kalangan yang teristimewa. Ingat tu kengkawan, B.I.A.S.A..... bukan luar biasa bagi mereka tetapi L.U.A.R. B.I.A.S.A. bila dilihat oleh masyarakat sekeliling sehingga mereka dilabelkan seperti yang aku tulis di atas tadi.

Last week aku diberi tugasan untuk menjelaskan mana2 jurnal yang boleh dipilih sendiri. So, aku telah memilih sebuah jurnal yang diterbitkan oleh down syndrome education  berkenaan self-talk ni la.

Jumlah responden kajian ialah 177 orang  (97 lelaki, 80 perempuan) dari UK dan Kanada. Usia responden ialah 5 tahun ke atas.
  
Dapatan kajian :


Secara keseluruhannya, tiada suatu pun dari faktor yang disenaraikan iaitu usia, jantina dan juga tahap ketidakupayaan boleh dijadikan sebagai jangkaan menentukan individu tersebut sebagai individu yang ‘self-talker’ atau sebaliknya (maksudnya sesiapa saja di kalangan yang teristimewa boleh menjadi self-talker ni..)


i) 162 responden (91%) merupakan ‘self-talker’ , 14 responden  mempunyai sejarah ‘self-
talker’ dan 1 responden tidak pernah mengalami ‘self-talker’.
ii) perbezaan lokasi tidak menggalakkan ataupun mengurangkan ‘self-talker’ ( maksudnya 
 kat  mana2 negara pun situasinya sama)

iii) majority responden mula menjadi ‘self-talker’ sejak dari zaman kanak-kanak dan berterusan selama bertahun-tahun.

iv) Peratusan responden yang menjadi ‘self-talker’ hanya di rumah atau di mana-mana sahaja adalah seimbang atau sama rata (45%). Hanya seorang sahaja yang mula menjadi ‘self-talker’ bila berada di tempat awam. 

v) Responden meneruskan aktiviti ‘self-talk’ walaupun jika ada seseorang hadir dan duduk di sebelahnya namun bila individu tersebut cuba menegur dan mendekatinya, proses ‘self-talk’ ini akan berkurangan ataupun terhenti.
vi) ‘self-talk’ tidak mengganggu kebolehan mereka untuk fokus di sekolah ataupun tempat kerja mahupun kebolehan mereka untuk berinteraksi antara satu sama lain.
vii) ‘Self-talk’ di kalangan responden boleh difahami dan dizahirkan dengan intonasi yang normal.
viii) Lebih dari separuh responden berinteraksi dengan diri sendiri. Selain dari diri sendiri, teman bicara responden yang lain antaranya adalah seseorang yang mereka kenal, individu yang mereka imaginasikan, mainan/ objek kegemaran dan/atau ‘superhero’, ahli sukan, pelakon dll.

ix) Perkara yang biasa mereka ‘bualkan’ ialah aktiviti terdekat yang akan mereka ikuti, persitiwa yang berlaku hari tersebut, rancangan tv atau filem kegemaran, aktiviti yang berjaya/ telah dilaksanakan, cerita mengenai insan-insan yang hampir dengan mereka, mengadu  tentang seseorang/ sesuatu perkara dan juga kesedihan yang pernah dialami dalam suatu acara/aktiviti.

x) Semasa aktiviti ‘self-talk’ berlansung, ia biasa diikuti oleh keadaan responden yang tiba-tiba menjadi sedih atau marah. Dalam masa yang sama responden juga akan mengubah suara sebagai mengajuk individu yang diajuk.

Semoga info ini dapat membantu kalian dalam membesarkan yang teristimewa ni ye..

Salam mesra,


Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Friday, 7 October 2011

Beraya di Kiwanis

Assalamualaikumm...

Isskhh..raya dah lama abis, baru skang nak citer ye.. :)

Selamat hari raya...mekasih DikJu Joe kasi pnjam gmbr.. :)

Last week, 30 syawal, rabu, Kiwanis ajak parents buat pot-luck sambut raya.. Seronok.. Seronok dapat makan, seronok jumpa kawan, seronok dapat kawan baru dan macam2 seronok lagi la.. :)

Antara classmate Hasif..

Bersama Adam, Mama Adam, Damia & Mama Damia.. :)

  Aku bawak nasi impit. Sori.. tak de gambar ye.. Tak teringat nak ambik pun.. Dah nak habis baru teringat. Malas dah la masa tu.. Ada macam2 makanan. Aku makan tak hengat..haha.. konon nak kurangkan makan. Bukan berdiet pun cuma kurangkan makan supaya badan tak cepat naik. Dah tua2 ni kadar metabolisme merudum... makan sket pun tetiba jarum penimbang bergerak makin besar angkanya..huhu.. Tapi, bila dah jumpa makanan...melahap habis2an.. hehe..


Bestnya Teacher Naza peluk saya..hehe..
 Ada aktiviti utk yg teristimewa. Pagi2 teacher bercerita tentang hari raya kat diaorg sambil tunjuk baju raya, ketupat dll... Pastu sebelum sesi makan bermula, ada buat aktiviti masukkan beras dalam sarung ketupat.. Seronok budak2 & mak budak jugak.. :D

Berkumpul dengar teacher bercerita

iskhh..bila saya dapat masukkan beras ni...

Haa..dapat pun.. :)
Jom bu kita masak ketupat..
Lamanya...bila nak masak ni?? ;D

Hasif....hmmm..citer pasal dia terus sesak kepala rasa. Buas sungguh masa tu.. Tak boleh terlepas pegang. Merata2 berjalan2.. Kengkawan baik je..duk diam2 je... Bila dapat aiskrim baru le ok sket..

Aiskrim free memang sodap...

Terima kasih untuk KDSF dengan majlis2 sebegini. Memang silaturahim dapat dirapatkan..

Jumpa lagi..


Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS