Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Tuesday, 8 March 2011

Busy crazy + Tantrum

Salam.... 

Busy crazy (sibuk giler.. :)) is for ibu & tantrum is hasif's new lifestyle..huhu..


Dalam tak sedar rupanya sesi pengajianku sudah hampir ke penghujung semester. Beban kerja yg perlu diselesaikan semakin bertambah. Nota perlu dibelek untuk exam yg makin hampir. Pertambahan usia memerlukan aku bekerja sedikit keras kerana daya ingatan tak sebagus dulu.. (jgn nyanyuk udah le..). Di tambah dengan dead line assignment dan juga persediaan untuk presentation bagi setiap assignment..hhmmm.. suatu tugasan yg aku suka cuma perlu spend lebih masa terhadap semua itu. Lantas... blog, kawan2 blogger, blogwalking terpaksa ditunda buat sementara. Entry yg ini pun curi2 masa utk menulis.. 

Lupakan tentang kesibukan ku itu. Ada sesuatu yg mengganggu fikiran yg ingin dikongsi dengan teman2. Kalau boleh inginkan cadangan dan juga pendapat. Sbb itu, mencuri2 masa utk menulis ni..

Hasif...penyakit tantrum dah menyerang dia. Aduhh..sakit kepala aku menghadapinya. Bila tak puas hati terus tiarapkan badan atas lantai.. pastu siap hentak kepala ke lantai.. Tak de la dia buat kuat2.. tau sakit agaknya.. Tapi dia buat!! Apa nak jadi la anak spesel aku nih!! Angin betul! Tak boleh lansung buat dia tak puas hati... 

Aku bertanya kepada teachernya di KIWANIS. Katanya pada usia 2-3 tahun memang normal tantrum tu datang. Anak2 yg lain seingatku tak ada pulak..atau.. mgkin sbb ibu garang kan.. tak berani la nak buat perangai.. Kena telan dek ibu nanti...hehe.. Aku diberitahu awal2 ni cuba alihkan perhatian dia dari perkara yg dia tak suka. Kalau dia nak hentak kepala tu, angkat dan bawa ke tempat lain @ ubah posisi dia.. Tapi kalau berlarutan just ignore it..

Ada tak cadangan lain??? Atau aku kah yg terlalu risau mengenainya?? Hai la anak..janganlah terus2an dengan sikap cam ni... Aku ni jenis cepat hangin jugak.. Kesian nanti dia kena marah + lepuk dek aku plak..

Terima kasih awal2 aku ucapkan kalau ada yg sudi bagi cadangan nanti. Takut aku tak berkesempatan utk membalas cepat2.. InsyaAllah, bila semua dah agak melegakan aku kan jenguk blog kawan2 semua ok! See ya!



Salam rindu-rinduan,


Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

18 komen:

Yasmin Nabilah.. said...

kak..rasanya nabila pun dah mula menunjukkan tanda2 mcm hasif. kuat mengamuk.huhu.agaknya masa ni mmg diorg dah pandai tunjukkan ekspresi...huhu

ieda said...

nabila pun ada tantrum tapi tak selalu.biasanya kalau marah dia hentak2 kaki.ataupun golek2 atas lantai sambil nangis.paling best kalau dia jalan sambil hentak kaki pastu pi duduk kat mana2 sudut rumah...saya mesti gelak kalau tgk dia buat mcm tu...comel.
biasanya saya biar ja dia buat perangai dia tu.bila tgk takde org layan dia elok dgn sendiri.

Yana@Noni said...

Humaira pun suka mengamuk...bila x dpt apa yg dia nak...mulalah melalak sekuat-kuat hati...tp sy biarkan ajer...lama2 dah penat senyaplah dia.Tp mcm Hasif kene perhati coz takut nanti blh mencederakan dia...bahaya gak klu dah hentak2kn kepala ke lantai kan:-)

Syahida said...

fuhh mengamuk mmg masalah negara..sy sendiri pun selalu hilang akal kalau Abil ngamuk..apa pun, ubatnya ialah buat bodo je (pantau dalam diam, kalau dia buat benda2 bahaya mcm cederakan diri sendiri/baling2 barang, kna cuba cegah tapi dengan muka NEUTRAL)..susah ooo..tapi kna try gak la..

pastu bila dia good boy, kna puji2 dia and slow talk ngan dia..cakap kat dia, kalau happy2 semua orang SAYANG...kalau ngamuk2 tak comel/tak best..

jampi2 la apa yg patut time dia tidur ye azma...

sy pun struggle jugak bila anak2 ngamuk ;)

papabear said...

fristly, sorry ya sebab lama tak datang. sangat2 busy lately nih.. dengan kerja and study.. sama la kita :) so cuma sempat balas komen2 orang, itu pun took days hehe..

teantang anak tantrum, ada anak kawan yg macam tu. kalau marah jerit2 tengah orang ramai. jerit sekuat hati. mak dia dah tak tau nak buat apa.. dimarah jerit, dipujuk jerit.. kesian mak dia... so, harap2 azma dapat solution for that, InsyaAllah..

ummuharithasif said...

abg hasif pn kadang2 mengamuk jga klu xdpt apa yg dia nk,contohnya berebut brang mainan...tp so far wan biarkn je klu main ngn abg,nnti dia ok sndiri...klu ngn wan,contohnya dia nangis nk ambil buku yg kita bca,wan berkeras jga ckp xboleh smbil renung mata dia...kalau xdgr jga,wan cubit jga abg hasif tu..hehe

Bicara hati ibu aisya said...

Fuhhh..tantrum?aisya pun sama skrg nih.Ngamuk siap hentak kepala dia kat lantai.Kadang2 sampai berlari saya nak selamatkan kepala dia tuh.Kalo hentak atas carpet/toto oklah tp kalau atas lantai tak beralas?huuu..geram betoi!
Tapi azma, ramai yang cakap tu normal.tanda anak kita nak tunjuk perasaan xpuas hati diorg.tapi kena pantaulah takut menderakan diri mereka lak.Apa-apa pun kiss utk hasif.xmau ngamuk2 lagi yeh good boy.

KLMari said...

Hi !!! Lama nunggu update dari Azma..heheheh...Dina dulu pun gitu gak...Pujuk pelan pelan pun tak jalan...last last biarkan..Kalau dia membaringkan diri, kasi angkat..pastu buat tak tau..lelama dia senyap...As she grows older, the trantrum tu slowly akan berkurangan..la ni kalau dia tak puas hati, dia nangis terus ajer..tapi dah takdelah ngamuk macam dulu...kalau dia sedih, dia diam aje..tengok tengok air mata ngalir..sian plak tengok..:)

p/s: Good luck untuk exam yeah !!!

makdara TERdiva said...

salam kenal dari MDT,
nak kongsi cerita sikit kat sini sebab MDT pun ada anak istimewa..autisme..masa usianya 5-6 tahun selalu jugak mengamuk kalau tak dpt barang, tapi sejak dah sekolah dan usia pun dah 8 thn, dia ok sikit..memang nak menjaga anak2 istimewa ni bukan sedikit kesabaran yg diperlukan..cuma kena bersabar jer dgn karenah mereka..insyaAllah

Azma said...

@Yasmin Nabilah..mungkin la agaknya ina.. Cikgu dia cakap, antara kebaikan tantrum ni maksudnya dia dah pandai mengekspresikan perasaan dia. Hmm..suatu perkara yg baik cuma caranya je merisaukan kita kan..

Azma said...

@iedahehe..mesti 'kiut' kan tgk nabila merajuk kat sudut2 rumah tu.. Saya pun try buat x tau je bila dia buat perangai skrg kak. Nampaknya ada perubahan positif. Alhamdulillah..

Azma said...

@Yana@Noni tu la.. kat mana tah dia blaja hentak2 kepala tu.. nak kata penah tgk WWF rasanya x dela plak..hihi..

Azma said...

@Syahidaisskkhh.. susah jugak nak buat muka neutral tu kan.. kalau buat muka singa senangla sangat.. :)

Azma said...

@papabear moga2 camtu la.. dia ngamuk x la teruk sgt cuma hentak kepala yg x tahan tu..

Kita serupa rupanya..good luck ye.. :)

Azma said...

@ummuharithasif sian abg hasif kena cubit.. tp adik hasif pun x kurang hebat 'hadiahnya'... :D

Azma said...

@Bicara hati ibu aisya kiss utk auntie jugak..muah3x.. aisya sebaya ngan hasif kan.. patutla sama perangainya..

Azma said...

@KLMarisiannya bila baca part meleleh air mata tu.. kalau dia melalak mesti nak marah kan tp sbb meleh terus jd kesian..huhu..

mekasih..doakan akak score A semua ye..hehe..

Azma said...

@makdara TERdiva Selamat datang ke sini ye MDT. Thanx sudi singgah & share pengalaman..