Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Tuesday, 18 December 2012

Apa dah jadi ni?? :(

Assalamualaikum..

Cerita terkini lagi dari Hasif.. Last friday, 14/12/2012, Hasif ke PPUM lagi. Kali ni check-up mata plak. Dalam masa yg sama saya ke bahagian ENT memohon supaya telinga Hasif boleh di check-up juga coz appoinment yg sepatutnya Hasif kena hadir bulan lepas terpaksa cancel kerana Hasif selesema.

Latest pic of my yg teristimewa
Saya berharap sangat penglihatan Hasif tidak menjadi semakin teruk. Namun, berita yg diterima amat memeranjatkan saya. Bukan sahaja penglihatannya bertambah kabur, power utk speknya bertambah hampir sekali ganda. Huhu.. Kalau dulu dalam 250 sahaja. Sekarang dah jadi 450. Cuma astig nya sahaja tidak berubah. Saya bersyukur dgn berita yg itu..

Sambung check-up di ENT pulak. Juga saya berharap sangat telinganya semakin ok setelah dititiskan ubat cairkan tahi telinga & mengambil ubat mengeringkan apa2 di dalam telinganya. Hasil check-up doktor, beliau memberitahu telinga Hasif bersih. Tak nampak sebarang blockage (telinga luar). Beliau kemudian meminta saya untuk membawa Hasif ke tempat ujian tympanumetri pulak. Hasil ujian sebelum ini (cerita kat sini ye), telinga Hasif bertambah baik dari B ke As. Tapi kali ni, ia berubah kembali ke B. Aduhai anak.. kesiannya kamu.. 

Suka gambar ni tp blur..susah betul nak suh dia senyum..
Kembali ke ENT. Belum sempat doktor menjelaskan Hasif harus menjalani pembedahan kecil untuk mengembalikan fungsi pendengarannya sepenuhnya, saya meminta supaya doktor memberi peluang 3 bulan lagi untuk memantau pendengarannya. Sekiranya masih sama, barulah saya setuju untuk pembedahan tersebut. Nasib baiklah doktor tersebut bersetuju. Tambahan beliau lagi, kalau saya tak mahu melakukan pembedahan tersebut pun tak apa coz Hasif still boleh mendengar. Cuma antara betul2 jelas dgn tidak aje la..  

Andainya  selepas 3 bulan, masih tiada perubahan kepada pendengaran Hasif,  pasti saya akan teruskan pembedahan tersebut. Tak akan saya biarkan Hasif meneruskan kehidupannya dengan kekurangan tersebut yg bukan sahaja menyebabkan dia tidak dapat mendengar dengan baik, malah merendahkan peluang dia untuk bertutur dengan baik. 3 bulan yg saya minta ini akan digunakan untuk mencuba rawatan alternatif terhadapnya.. 

Ibu, cukuplah amik gambar asif..asif nak nyuruk belakang langsir la camni..
Petang itu jugak saya terus ke kedai cermin mata untuk menempah spek buat Hasif. Spek yg sebelum ini kebetulan telah hilang semasa kami bercuti2 malaysia beberapa bulan lepas. Tinggal spek yg agak longgar yang dia sendiri tak suka pakai. Esoknya, spek siap & saya dengan garangnya mengawal Hasif supaya memakai spek itu sepanjang masa. Hahaha.. Alhamdulillah dia nampak selesa dgn spek tersebut. Awalnya memang dia marah bila dipaksa. Kadang2 mencampakkan spek sebagai tanda protes. Tapi masuk hari ni dah 4 hari melatihnya alhamdulillah dia boleh memakai spek tersebut dlm jangka masa yg lama. Tak seperti spek2 yg terdahulu. Mgkin dia sendiri merasakan bertapa cerahnya dunia ini bila berspek kot.. ~ngeeee...

Nampak selesa ber'spek'..
Penglihatan Hasif akan dipantau lagi 6 bulan akan datang. Dulu check-up mata dah dikurangkan kepada setahun sekali. Sekarang dah jadi 6 bulan sekali pulak. Tak tahulah kenapa. Bila saya tanyakan kondisi mata hasif, doktor kata semuanya ok. Tak ada katarak dll. Cuma kerabunan je yg bertambah. Harap2 6 bulan lagi, tak adalah saya kena dengar kerabunannya bertambah lagi.  Kesiannya budak kecik saya tu nanti..

Okla..cukup setakat ini. Doakan kesejahteraan yg teristimewa saya ni ye..


Salam hormat,

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Thursday, 13 December 2012

Hasif dah jadi anak bujang.. :)

Assalamualaikum..

Blogger lain update cerita terkini, saya ni nak update cerita yg dah basi..hihi..
19/11/ 2012 yang lalu buah hati saya, si Hasif tu la.. warded kat PPUM. Tujuan di'warded'kan adalah untuk 'membujangkan' anak teruna saya tu.. :)

No. katil Hasif di wad 6PB PPUM

Memang dia masih kecil. Baru 3 1/2 tahun. Tapi baby umur sehari pun dah boleh dikhatankan.. Apatah lagi baby besar 3 1/2 tahun ni kan?? ;-D  Kenapa saya berhajat sangat mengkhatankan Hasif awal2?

~ Pertama, saya rasa lebih mudah nak menjaga anak kecil yang berkhatan. Pengalaman menjaga abgnya berkhatan mmg menseriaukan saya..hihi.. Tak biasa kan..

~ Kedua, anak istimewa  ni semakin besar semakin banyak kerenah yg kadang2 tak terjangkau di kepala kita. Memang anak2 SD digolongkan dalam kumpulan anak2 yang baik tapi saya rasa saya tak bersedia kiranya Hasif tiba2 berubah tingkah laku kerana mereka ni juga ada 'angin' sendiri..

~ Ketiga, saya masih bercuti tanpa gaji. So, saya nak gunakan waktu lapang yg ada ni bg men'settle'kan segala apa yg perlu.

Itu aje kot alasan saya. Sebenarnya alasan yg kedua tu yang betul2 membuatkan saya meneruskan hasrat ini. Berkumpul dgn ibu2 istimewa di KDSF di samping berkongsi pengalaman membesarkan anak istimewa ni menyedarkan saya bahawa membesarkan yang teristimewa ini pelbagai cabaran yang akan kita hadapi yg kadang2 tak terfikir dek kita sendiri.

Operation dilakukan esoknya, 20/11/2012. Pukul 6.15 pagi saya sudah dipesan oleh nurse untuk siap2kan anak sebelum dibawa ke OT dalam pukul 7.30 pagi. Namun mungkin ada masalah, Hasif akhirnya di bawa ke sana dalam pukul 8 lebih .

Iskhh..tinggal berapa jam lagi saya nak kena khatan ni..
Alhamdulillah, berkat doa seorang ibu yg tak putus2 agaknya, proses berkhatan & pemulihan Hasif berlaku dengan begitu mudah sekali. Namun, biasalah kan..ibunya cengeng sket.. Mmg berderai air mata la.. Mudah benar air mata meleleh terutamanya semasa proses berkhatan tu. Bukan apa, Hasif kan kecil lagi. So, dia dibius penuh (maksudnya tak sedar langsung semasa proses berlaku). Saya menemankannya sehingga proses bius dilakukan. Bila Hasif dibius, dia dikelilingi oleh staf PPUM. Saya tidak memegangnya pun. Sangka saya agak lama baru dia pengsan. Rupa2nya on the spot dia tak sedar. Dari keadaan duduk terus lembik macam sayur. Saya terkedu kejap. Kemudian Hasif dibaringkan. Pakar bius tanya nak cium dia tak. Saya yg sedang terpana, terpinga2 sekejap.. namun terus pergi kearahnya dan mencium pipinya. Hasif berbau ubat bius. Spontan air mata saya bergenang. Staff pembedahan menunjukkan arah untuk saya keluar dan saya begitu bersusah payah menahan air mata dari jatuh waktu itu. Baru saya mengerti kenapa Tuhan tidak memberi saya peluang melihat proses yang sama semasa dia dibedah ketika usia 7 hari dahulu. Mungkin jika saya melihatnya tekanan jiwa akan bertambah2 agaknya. Maklumlah..dlm usia 7 hari pelbagai perkara yg memeranjatkan yg saya terima kan..

Selepas pembedahan, belum sedar..

Menunggu proses selesai saya rasa terlalu lama. Hati sekejap tenang, sekejap mendung & ada kalanya nak ribut pun ada.. :). Saya sendirian di ruang menunggu. Hubby di rumah menyiapkan 2 anak lagi sblm di bawa ke hospital. Proses berkhatan Hasif adalah yg paling awal hari tu coz prosesnya paling cepat & mudah. Syukurlah..kalau tak lama dia kena berpuasa. Selepas 1 jam, doktor encem (doktor berbangsa Sikh bernama Pradeep kalau tak silap) keluar & menjelaskan proses berkhatan dah selesai & Hasif sihat serta tidak menghadapi sebarang masalah. Syukur alhamdulillah. Saya dibenarkan masuk semula ke OT menemani Hasif yang belum sedarkan diri.

Dalam setengah jam selepas tu, barulah Hasif dibenarkan naik ke wad semula & diberi makan, minum. Hari pertama ni agak mencabar kesabaran menjaganya. Dia ok je sebenarnya. Cuma bila ubat habis, dia start merengek2, menangis & tak mahu baring. Mungkin bila baring diapers melekat pada kemaluannya kot & rasa ngilu. Aku terpaksa mintak nurse berikan ubat tahan sakit lebih awal supaya Hasif selesa. Waktu2 awal ni, memang patut arahan pada ubat 'makan bila perlu' diikuti. Bukannya 6 jam sekali. Bila ikut 6 jam sekali, mmg stress dgr si anak merengek non-stop. Nasib baiklah Hasif jenis yg tak menangis meraung2..kalu tak mahu ibunya jadi naga..hangin satu badan..hihi..

Tidur selepas pembedahan..sebelum bangun merengek2..

Lepas maghrib, hari yg sama baru doktor dtg check & kami dibenarkan pulang. Leganya rasa.. Balik semua ok.. Malam tu Hasif tidur lena sampai pagi. Saya pulak yg naik heran dia tak bangun menangis. :)

Esoknya..dah tak ada nangis2 dah. Kalau ada pun hanya jeritan dia bila saya menukarkan diapersnya. Proses memakaikan diapers kena dilakukan dengan pantas supaya dia rasa ngilu sekejap je & menjerit sekejap je. Lepas tu okla.. siap berlari, main bola, panjat2 kerusi meja lagi. Suara ibu dia pulak yg makin byk menjerit coz risaukan dia bentan ke, sakit ke.. huhu..

Sehari selepas berkhatan, panjat meja.. tengok diapers dia..besar sungguh cam penuh shishi je.. :)

Saya bersyukur sangat dengan kemudahan yang diberikan olehNya kepada Hasif & kami sekeluarga dlm menjaganya. Kalau ada kawan2 yg bertanya, mmg jawapan saya mudah sangat menjaga dia & kalau ada hasrat nak khatankan anak2 secepat mungkin mmg saya org pertama yg akan menyokong..

Saya share skit panduan khatankan anak ye..
1) Kepada yg tak pasti, hukum anak kita dikhatankan oleh doktor bukan islam adalah harus. Saya hampir membatalkan proses berkhatan Hasif kerana isu ini. Namun, syukurlah..kawan2 yg lebih berilmu menjelaskan kepada saya hukumnya adalah harus. Terima kasih kawan2 yg sudi berkongsi ilmu.

2) Beli saiz diapers 2 kali lebih besar dari saiz yg anak kalian pakai sekarang. Saya perhatikan hasif langsung tidak rasa terganggu dengan luka berkhatan yg dihadapinya sambil memakai diapers tersebut.

3) Saya ada sebut di atas, ambil PCM bila perlu. Bukan tunggu 6 jam baru ambil. Kesian anak menahan kesakitan.. Tapi x le setiap 2 jam kan.. Minimum 4 jam sekali..sama cam masa demam teruk.. (marah doktor nnt, memandai2 je kan.. :))

Tu aje kot. Panjangnya entri kali ni. Mesti kalau ada yg baca, melangkau2 je..hehe..
Okla..itu aje utk kali ni. Rajin2, saya update lagi.. ;-)


Salam mesra..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tuesday, 27 November 2012

Majlis Kasih Mesra Yang Teristimewa

Assalamualaikum

Bertemu kembali..


supermoms yang ceria.. Ceria tak Hasif saya?? :)

Kali ini dengan cerita yg saya sangat suka nak kongsi. Sabtu lepas, 24/11/2012 akhirnya grup ibu bapa Yang Teristimewa akhirnya berjaya bertemu-muka setelah selama ini hanya bersua di alam maya (FB). Setelah beberapa bulan merancang pertemuan ini, alhamdulillah ianya terlaksana sudah.


Banner kami..cantik kan.. :)

Buku aturcara
Saya antara AJK yang terlibat. Merancang & melaksanakannya tidak semudah yang disangka namun bila melihat rakan2 yang hadir, rasa gembira tak terkata hingga segala kesukaran yang dihadapi sebelum ini terus terpadam dari ingatan.

Hasif & famili


Citer sket2 je pasal Hasif, takut hujannnn.. huhu..

Pertemuan kami berlangsung di Lounge Berjaya Hotel, KL. Majlis Kasih Mesra ini mengumpul 19 keluarga dari beberapa negeri di Semenanjung Malaysia. Of course paling ramai dari Selangor dan KL kan. Beberapa keluarga dari Johor, Pahang, Perak dan Melaka turut menyertai. Meriah & rasa gembira sangat2... Senyum meleret-leret 2-3 hari. Update gambar & cerita di  grup kami di FB juga melarat2 beberapa hari..hihi.. Tak ketinggalan update di wall masing2. Hurrmm...masing2 rasa nak lagi... :D  Hubby yg selama ni duk perli saya tak habis2 buat projek, tak cukup masa blajar dulu, dah jadi mak pun buat projek lagi  pun senyum memanjang sepanjang program..hehe..


 Program kami yg merupakan majlis makan-makan hi-tea ni, makanannya disediakan oleh Big Apple Restaurant, Berjaya Time Sq tp sbb kehadiran kami yg agak ramai so tempatnya di ubah di Lounge Berjaya Hotel. Program dipenuhi dengan aktiviti makan2, borak2, tukar2 hadiah, ice-breaking dgn menceritakan pengalaman masing2 kpd semua kengkawan, games & balloon sculpture oleh clown jemputan dan semestinya program riuh rendah + gamat oleh anak2 yg macam2 perangai..hehe.. Memang meriah.. Habis majlis...letihnya...tapi syokkknyee.. :D

geder2..sukaa2.. :)
Oklah.. tak nak citer banyak2 lagi. Layan gambar2 yg ada ye.. Ada rezeki, tahun depan buat lagi ye semua.. :D



Senyum meleret.. :)

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Wednesday, 7 November 2012

Pendengaran bermasalah semula??


Assalamualaikum..

Kelmarin, 5/11 saya ke PPUM lagi. Yearly checkup telinga Hasif. Saya yakin je yg telinga Hasif ni dah ok coz perkembangan pertuturan dia semakin positif. Ni speech therapy yg cakap ye, bukan saya..hehe..

Pagi2 sampai PPUM terus ke bahagian audiologi. Alamak.. dah pindah la pulak.. Maklumlah..test ABR ni buat setahun sekali, mmg tak tahu dah pindah satu tempat dgn ENT. Tolak stroller ke bahgn audiologi baru plak.. Bagus gak pindah ke sana, after buat test dekat je la nak jumpa doktor. Tak perlu jalan jauh2 lagi, berebut lif lagi. Bila naik stroller kan ambik space dlm lif, kdg2 sampai 3 kali lif berenti, baru dpt masuk. Tak bawak stroller karang, mau patah pinggang mendukung budak kecik tu. Jalan kejap2 ok la dia..pastu berlari aje kejenya.. Tak bagi berlari, berdukung la plak..huhu..

Sampai ke bahagian audiologi baru, settlekan semua urusan then kena bagi hasif makan ubat tido plak.. Reason: spy bacaan ujian ABR nanti tepat. Pas makan ubat, tak sampai setengah jam Hasif dah terbungkam..hihi.. Tp heran gak.. cepat betul. Biasanya letih saya mendodoikan baru la tido..

Nurse lambat sgt ambil berat & ukur tinggi saya, saya buat sendiri la.. :)
 Sepanjang checkup memang Hasif lena giler.. Habis ujian, Pn. Siti, audiologist menyampaikan berita yg amat memeranjatkan saya. Bacaan ABR/BERA 60 desibel. Allah.. kembali ke masalah pendengaran awal2 dulu.. Dah kena pegi check telinga dalam plak (tympanumetri). Kena gerak balik ke tempat audiologi yg dulu.. Bersiar-siar lagi la..huhu..

Yg terbaring tu masa ujian ABR, yg dlm stroller tu tympanumetri..ternganga tido..
Result ABR ~ 60db kiri & kanan
 Buat tympanumetri..still lena budak kecik tu. Saya dijelaskan type masalah telinga Hasif ialah As untuk kiri dan kanan. Bila saya tanya makin baik ke makin teruk coz dulu Hasif type B. Kata juruteknik tu semakin baik. Paling baik ialah A, As tu antara A & B. Alhamdulillah.. lega sket dengar..

Result tympanumetri ~ type As
Bersiar-siar semula ke ENT.. :). Jumpa Pn. Siti semula.. Beliau meminta saya terus bertemu doktor untuk membincangkan kondisi Hasif. Saya dah cuak dah masa ni..jangan2 doktor suggest untuk operation pulak.. Aduiii.. malasnya nak tgk hasif warded lagi.

Jumpa doktor,  doktor nampak cool aje.. Style berkomunikasi tenang je cam Hasif tak ada masalah apa2. Hihi.. Hilang cuak jap. Aku bertanya mengenai perubahan pertuturan Hasif dengan result ABR yg agak menyedihkan itu juga perubahan positif utk result tympanumetri. Penjelasan beliau seperti dalam report Pn. Siti 'delayed all waves suggested condusive element present both ears'. So, Hasif perlu 'under medication' untuk 3 minggu, then datang balik untuk jumpa doktor. Kalau kondisi nampak ok, alhamdulillah. Kalau nampak tiada perubahan, kena buat ABR lagi.. & kalau masih tinggi bacaan ABRnya, bersedialah....ibu Hasif. :(

Otw ke parking, kuat betul ubat tido ni.
Habis semua, bersiar-siar ke parking yg bukan main jauh lagi. Si Hasif masih lena.. Tapau lunch untuk aku & Hasif & meneruskan perjalanan ke Kelana Jaya untuk speech therapy pulak.. Uishhh.. kalau hari2 camni, slim-melim la saya..hehe..


Sampai K.Jaya, camne nak cabut ni bu..??
Sampai K. Jaya, baru la budak kecik tu terjaga. 4 jam pengsan..lamanya.. Siap2kan, mandikan dia & layan dia meraung pasal sakit kena cabut pelekat2 kat dahi & telinga tu.. makan dan..sesi untuk ber'speech' pulak. Lama tido kan so takde masalah tingkah laku walaupun lama di PPUM. Alhamdulillah..

Jumpa lagi nanti..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tuesday, 30 October 2012

'Babang'

Assalamualaikum semua..

Aikk..kata tutup blog..dah bukak semula ke? Hihi.. Hurmmm..lama tak menulis rasa cam rindu plak. Pastu rasa cam byknya nak cerita pasal Hasif ( tak kirala ada org nak baca ke tak kan.. :-D)

berkasih sayang dengan tompok
Terkini Hasif.. Pertuturan bertambah baik. Tak la bagus sangat tp perkembangannya positif. Perkataan yg paling kami sekeluarga suka nak dengar ialah 'babang'. Sapelah babang tu ye..hihi..tentulah abg dia..awal2 dulu sebut bang aje, pastu abang tp tetiba berubah jadi babang. Ayoyo.. Puas nak tukar balik. Puas duk ajar sebut abang tetap keluar babang jugak.. Babang pun babang la.. Sampai encik ayah pun dah panggil abg tu babang. :-D 

Kalau dia ke mana2, jumpa budak lelaki, semuanya dipanggil babang, kalau budak pompuan plak kakak. Tapi kalau yg lagi kecil, saya suruh panggil adik dia tak mahu, mungkin sebab tak ada adik kan.. perkataan adik pun jarang dengar, so tak mahu la sebut adik agaknya. Kalau baby nak pulak dia panggil baby..

Hasif pun dah mencuba sebut namanya sendiri. Tapi sebutannya..mak aihh.. Lain lalu.. (bak kata org temerloh :-P). Hasif dah jadi 'Ha ie'. Susah nak sebut 's' &  'f' kot. Bila ajar bunyi ular boleh plak sssss tu kluar. Bila nak masukkan 's' dalam perkataan terus failed. Hihi.. 'F' pun sama jugak.. Tak apa la..lama2 insyaAllah boleh..

Perkembangan fizikal; alhamdulillah dah boleh berlari. Lagi banyak berlari dari berjalan sekarang. Suka sangat main tendang2 bola. Rumah dah jadi padang bola dia..huhu..

Hurmm.. Itu aje la kot. Tak plan nak tulis byk2. Ni intro utk start menulis semula. Saya ada create page khas utk Hasif di facebook. Namanya 'yang teristimewa' jugak. Boleh ke sini, kalau sudi. Sepanjang blog ini ditutup semua cerita terkini Hasif saya update kat sana..

Ok. Cukupla ye.. Nanti2 saya merapu lagi.. :-)

Salam mesra


Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sunday, 21 October 2012

Bertutur dengan Yang Teristimewa

Hai..
Mood menulis datang tetiba.. so, boleh la update cerita sket.. :)

Cuti sekolah yang lalu, aku & Hasif mengikuti Communication Camp, anjuran KDSF. Banyak sekali ilmu dapat kugali dari cikgu2 KDSF ni..cuma sekarang tepulang kepada diriku sendiri untuk mempraktiskannya atau tidak.

Di sini aku kongsikan sedikit cara untuk berkomunikasi dengan yang teristimewa. Actually, boleh dipraktiskan untuk semua anak2 istimewa atau anak2 normal yg ada masalah pertuturan.

 Mula2 sekali kalian mesti tahu anak2 kalian berada pada tahap mana dalam perkembangan bahasanya. Ada 6 tahap iaitu discoverer (amile, make sound, look), communicator (purpossefully eye gaze,facial expression, sound & gesture), first word user(use single words), combiner (2-3 words user, take turns), early sentence (2 words sentence, make short conversation) and later sentence (long, complex sentence & can hold conversation).

Bila kalian sudah tahu di mana tahap anak kalian berada, cuba wujudkan komunikasi pada satu tahap lebih tinggi darinya. Misalnya, anak kalian sudah berada pada tahap first word user yang hanya boleh bertutur satu perkatan-satu perkataan, so kalian cuba berkomunikasi dengan mereka menggunakan dua atau tiga perkataan seperti anak2 yang berada pada tahap combiner. SO, lama-kelamaan, anak2 aka berusaha ke arah tahap tersebut..

Proses atau situasi ketika komunikasi berlansung perlulah dalam keadaan yang menceriakan anak2 kalian. Kekerapan tentulah tinggi..bukan sekali sehari je ye.. Paling penting anak2 melibatkan diri dgn aktif dalam perbualan tersebut. Bukannya asyik kita aje yang bercakap tak berhenti-henti..hehe.. Ok, apa yg perlu kalian lakukan untuk membentuk perbualan yang menarik dengan anak2 ialah  

DO NOT
talk too much
ask too many questions
help too much
rush more than you need


Hmmmm...ada lagi. Biar anak yang mengarahkan perbualan/komunikasi/aktiviti tersebut. Anak2 akan rasa lebih seronok, lebih dihargai so, mereka akan lebih berusaha untuk bertutur..  Bagi respon bila mereka bercerita walaupun tak faham dan kita tambah2 lagi cerita mengikut apa yang mereka cuba ceritakan. Bila berkomunikasi pastikan kalian sama paras/level dengan mereka. Muka kita menghadap muka mereka. Jadi, komunikasi akan berlansung dengan lebih mudah. Selalu-selalulah meniru perbuatan/perkataan mereka, mengulang2 berkali2 perkataan yg nak diperkenalkan ketika proses tersebut berlansung. Serta jangan lupa praktiskan OWL. Bukan burung hantu ye..  :)
 
Observe (look at your child body language,gesture,action,facial expression) Wait (wait for the child to respond- stop talking, lean forward and look at your child expectantly at least for 10 seconds) dan juga Listen (pay attention to all your child's words and sounds)

Setakat ini aja yang dapat aku kongsikan. Sorry ye tuan tanah agak malas, jadi sesuka hati aje campur2 bahasa.. hehe.. Hopefully kalian dapat manfaat dari entry kali ini dan juga selamat melayan gambar2 Hasif masa camp ituari (walaupun dah basi tahap ada dah agaknya.. :-D)




Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Saturday, 18 February 2012

Smart phone sebagai alat bantu pertuturan anak2 istimewa

Assalamualaikum.. 

Hmmm..tetiba muncul semula ye! Haha.. semangat menulis datang coz masa menggodek2 internet mencari bahan untuk disertasi saya, saya terjumpa 'benda' ni yang saya suka nak kongsi dengan kalian. Nampaknya aku dah jadi saya ye... Hehe..rasanya tahun 2012 ni saya nak bersaya-saya pulak la. Rasa macam comel je bila bahasakan diri saya..haha..



Saya jumpa satu presentation dari Down Syndrome Research Foundation yang bertajuk Technology and Talking! yang disediakan oleh Susan Fawcett & Jill Petersen (Canadian Down Syndrome Society Conference). Mungkin ada yang sudah membacanya..tapi tak apa..kita kongsi sama2 kay!

Rasanya ibu bapa yg ada anak istimewa ni sangat concern tentang perkembangan pertuturan anak2 kalian kan! Dalam masa yang sama ramai antara ibu bapa ini yang gilakan gadget2 teknologi terkini seperti ipad, iphone, samsung galaxy (android) dan lain2 lagi.. (saya tak byk pengetahuan ttg gadget terkini so, sorry kalau nama2nya tak betul.. hmmm..)


Dalam slaid presentation tersebut di terangkan tentang teknologi tersebut boleh membantu kita dalam memantapkan pertuturan anak2, menambah vocabulary anak2 kita ini dengan kaedah yang lebih menarik tanpa kita sedari. Actually, slaid mereka ini memfokuskan kepada ipad /tablet tanpa menyentuh tentang android smart phone. Namun, kebetulan saya mempunyai smart phone tersebut, lalu saya cuba memuat turun aplikasi2 yang dinyatakan boleh membantu. Alhamdulillah, sesetengahnya boleh dimuat turun. Namun sedikit terkilan apabila aplikasi2 yang sangat2 menarik dan berguna tiada dalam 'market' android. Nak tukar phone kepada ipad rasanya tak lah kot. Satu sebab...duit lagi. Bukannya murah..huhu.. Satu lagi, sebagai ibu bapa kepada anak2 istimewa, kita perlu kreatif dan konsisten menggunakan apa yg ada. Kalau ada, tapi tidak digunakan dengan sebaiknya, tak guna juga kan.

Contoh aplikasi dari AACSpeechBuddy
Cara menggunakan smart phone ini, sama sahaja dengan apa yang diajarkan oleh terapi pertuturan. Mesti ada 'turn-taking', mesti sebut berulang2 kali, mesti dilakukan secara konsisten cuma.. dengan kehadiran aplikasi tersebut ianya menjadi lebih menarik dengan gambar2 yang bergerak2, mengeluarkan bunyi dan sesetengahnya juga mampu digunakan dalam latihan untuk memantapkan sebutan anak2 kita.  Cuma, sangat2 diingatkan jangan biarkan aplikasi ini 'dihadap' anak kita berjam2 sendirian tanpa bimbingan sesiapa kerana jika demikian ianya tidak lagi membantu memantapkan pertuturan anak2 kita.

Kenapa kaedah ini membantu?
- ia menarik! ada gambar warna-warni, ada lagu dll
- Visual learning ( anak2 DS memang sangat bagus bab belajar dengan visual)  +   kinesthetic/interactive learning
- repetition..repetition..repetition.. (cuma tekan utk pengulangan berlaku; semakin banyak diulang, semakin mudah anak2 kita 'menyedut' perkataan tersebut dan lama-kelamaan insyaAllah mereka dapat mengikutinya)

Kalian boleh ke 
untuk mendapatkan senarai aplikasi yang boleh dimuat turun ke iphone/ipad anda. Seperti yg saya katakan, pemilik smart phone android boleh cuba mencarinya di market kerana ada sesetengah aplikasi tersebut ada di situ. Selamat mencuba.. :)

 update!!
lepas publish post ni, tak puas hati plak. Saya google application untuk android & dapat ini http://www.androidzoom.com/android_applications/special+education 
try la ke sana coz saya pun tak sempat explore banyak lagi..


Salam mesra,

 

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS