Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Wednesday, 23 February 2011

Kesian.. anak ibu..



Kat atas tu status FB aku malam tadi. Si Hasif batuk-batuk teruk semalam. Sampai macam susah nak bernafas. Sepanjang malam aku duk memantau takut2 membawa ke lelah.. Tak pernah dia diserang batuk yang teruk macam tu.. Nasib baik demamnya dah kebah. Kalau tak, tak tahula macam mana keadaan dia agaknya.. Dalam masa yg sama selesemanya juga semakin bertambah teruk. Masa tido nampak dia duk hisap2 bibir. Haus agaknya.. Bila diberi susu, minum sikit aje pastu stop.. Terus tido sambil peluk botol susu.. Ala.. kesiannya tengok..


selesa tido sambil duduk agaknya..
baju comot sbb ibu sapu asam keping bakar kat dada..

Tido pun nampak tak lena elok. Kejap2 duduk, huyung-hayang sebab ngantuk kan.. pastu.. bummm..pengsan balik..hehe.. Mula2 tido kat katil kakak. Asyik tersedar aje, aku bawa ke ruang tamu, tido atas sofa, teman aku study (kononnya la... :D).  Sama aje.. Siap turun dari sofa dan gi landing kat lantai..lagi..  :)


nak baring pulak la...

Aku ambik petua kawan kat FB tu. Bakar asam keping sampai hangus pastu letak minyak masak then sapu kat leher & dada. Alhamdulillah jadi..tapi tak sepenuhnya.. Batuk still macam tu jugak tapi kekerapannya kurangla skit.. Sampai ke pagi dia macam tu.. Lepas subuh, aku dah tak larat, letak dia dalam buaian. Lamaaa..baru dia lena tp masih diselangi dengan batuknya tu.. 

Hari ni ada kelas kat Kiwanis. Dia baru bangun. Tengah mengadap Barney sambil cakap babai dan lambai2 bila budak2 dalam cd tu cakap bye-bye.. Masih ada batuk2 kecil. Hidung plak penuh dgn tahi hidung kering..hehe... agaknya O2 nak masuk pun susah..ahaksss..  Tgh fikir2 nak bawa dia ke kelas atau tidak. Kalau pergi, bimbang dgn kesihatannya tu & takut2 berjangkit dgn kawan2 yg lain. Tak pergi karang, rugi.. Sekali datang, macam2 belajar.. Hmmmm... (thinking..).


Salam mesra,

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

14 komen:

Yasmin Nabilah.. said...

haah kak..klu tak pegi rugi..ina slalu pikir mcm tu klu Nbaila nak gi tasputra..klu tak gi tak buat lah terapi..huhu..Tapi klu gi kang takut jangkit ngan anak org lain.plak tu..takut staff la tak larat nak layan kerenah Nabila ..

ummuharithasif said...

ala,cian nya hasif...cpat2 sembuh ya syang ;)

ieda said...

saya kdg2 malas nak hantar nabila sekolah...saja malas..tapi bila fikir ilmu yg dia dapat kat sekolah tu...kesian plk...gagahkan jglah...hehe

kat sini KIWANIS jauh sgt..kat Alor Setar sana...maka ke PDK saja dulu.

moga Hasif cepat2 sihat...masa mandi basahkan kepala dia lama2 sikit...bg keluar panas.cepat sembuh selsema tu.

Tika said...

kena pergi jumpa paedtrician tu. Takut nanti jadi asthma. Lagi cepat bertindak, lagi bagus. Takut selsema dia masuk ke paru² jer...

Bicara hati ibu aisya said...

Alahai ciannya anak ibu nih.
Azma, try bakar bawang putih then tumbuk. Campur minyak, sapu kat dada hasif. Ayu pernah try kat aisya dulu. Alhamdulillah, menjadi. Cubalah.

Syahida said...

Azma, masa hasif tidur, sapukan vicks/balm pada tapak kaki...sy biasa buat pada anak. insyAllah berkesan...cubalah, kot2 serasi..get well soon hasif!

Mawar said...

azma,

jiran2 sy bgtau campurkn sikit madu lebah asli dlm susu/minuman anak sblum tidur mlm, anak2 jiran biasanya serasi cara ni (tp anak2 sy X jd jgk cara ni)

sy doakn hasif cpt baik, susah hati kita ni sbg ibu...

KLMari said...

Alalala siannya Hasif...selsema ni memang mengganggu...alangkan kita yang dah tua (tua ek??? hhehehe) pun tak selesa bila blocked nose, batuk semua, inikan pulak kids...cepat sembuh yeah, cayang !!!

maza said...

bawa2lah rehat..
kesihatanya amatlah penting...
belajar tu boleh kemudian...
kalau badan sakit pun tak guna, pelajaran ke laut juga.. huhuhu

Azma said...

Ina : ye la kan ina..rasa rugi je kalau x pegi tp kesian plak kalau g time dia x sihat..

ummuharithasif : mekasih auntie, doakan asif selalu ye..

kak ieda : Kelas nabila berapa kali seminggu kak? Hari2 ye.. patutla kekadang umi dia malas..hehe.. cam saya 1 mgu sekali je, memang rajin giler la nak pegi.. :D

PDK situ ok ke kak? Saya pun ingat nak join PDK gak. Tp dari rmh saya ni agak jauh. Ingat kalau jd pindah Klang nnt nak htr gak hasif ke PDK. Duk baca blog kawan2, ada sesetengah PDK tu mmg bagus fasilitinya. Tapi KIWANIS tetap pegi. Kalau naik kelas toddler nnt, 3 x seminggu. 2 hari lagi boleh bw ke PDK plak. Lama2 pening kpale si hasif tu..hehe..

Thanx for the tips..dah buat kat asif. Selesema nmpk better skit..

Azma said...

Tika : Hai.. selamat datang ke sini ye..

Saya mmg risau bila dia kena jangkitan kat salur pernafasan ni sbb sblm ni dia pernah kena pneumonia ( 2x warded). Harap2 cepatla sembuhnya. Dah ke pediatrician br2 ni, tu yg bertahan sampai antibiotik abis dulu..


Ayu Mekasih ayu for the tips. Tips ayu tu selalu saya guna utk diri saya bila dtg 'angin'. Memang menjadi. Tak tahu plak boleh utk batuk jugak.. boleh try gak ni.. Mekasih skali lg ye..


Syida Semalam saya try gak buat cam syida ckp ni skali dgn asam keping tu. Nmpk better lpas tu.. Mekasih ye..

Azma said...

mawar ari ni saya try bg madu + perahan limau nipis. Menjadi nampaknya.. Cam yg mawar cdgkan tu, saya try jugak, tp cam mawar la..x menjadi dgn hasif. Apa2 pun mekasih atas cdgn tu ye..


KLM Mekasih auntie.. (tua la dari Dina & asif.. :D)

Maza Baikkk... :)
Mekasih byk atas nasihat abg maza tu..

papabear said...

kesian hasif! hopefully dah ok now. Pasha pun sedang batuk2 at the moment... musim kot?

Azma said...

Hasif still x ok.. kelmarin g klinik lagi & doktor suh ambil nebuliser. Lps ambil still ada wheezing. So doktor support ngan ubat kat rmh. Hrp2 dia cpt2 sihat. Bdn pun nmpk semakin susut.. Kesian tgk.. Pasha pun batuk2 ye..Cepatla sembuh hendaknya..