Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Friday, 24 September 2010

Belajar bahasa isyarat

Membesarkan anak istimewa memerlukan kita menguasai beberapa skil. Untuk yang teristimewa kita digalakkan mengetahui bahasa isyarat bagi memudahkan komunikasi antara kita dan anak. Bukan apa, kebanyakkan yang teristimewa lambat bertutur ataupun pertuturan mereka kurang jelas kerana hipotonia yg dialami oleh mereka.


Aku dah lama menemui DVD 'talking hands' ni tapi entah kenapa aku rasa macam tak berapa nak beli. Tapi bila baru2 ni aku terbaca satu artikel mengenai kepentingan bahasa isyarat kepada yang teristimewa ni barulah minda aku ni terbuka untuk mendapatkannya. Kebetulan pulak masa aku shopping kat Giant Kota Damansara baru2 ni, DVD ni ada dijual. Aku pun terus ambil la.. tak payah aku nak beli online lagi. Harganya RM26.90. Harga online sama tp kena tambah kos penghantaran la plak..

Kandungannya bagi aku ok, menarik. Kita sebagai ibu bapa dalam masa yg sama turut dapat mempelajarinya dengan mudah. Jangan lupa menyebutkan perkataannya semasa menunjukkan isyarat kepada anak2 okey... Selamat mencuba..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 komen:

fiza umisofie said...

bagusnya, nak beli jugak. kat GIANT ada ye?

Azma said...

ha ah.. akak jumpa baru ni. Tp kat KD la. Kat tmpt lain akak x sure. Fiza try cari ye..

maza said...

hmm elok belajar ni.. boleh gak berbahasa isyarat dengan si ibunya... kalau cakap terang2 takutlah pulak malu2 gitew..

hehehehhe

Azma said...

sengetle maza nih! hehe.. anyway mekasih slalu jenguk yang teristimewa ni..