Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Tuesday, 20 July 2010

Campak botol..

Hasif dah boleh pegang botol sendiri. Syukur... Hasif suka campak botol masa menyusu...huhuhu...Nak buat apa ni? Tak paham aku. Masa nak bagi dia minum susu punyala dia tak sabar2 sampai nak menangis. Bila diberi pada dia, hisap sekejap, campak; hisap sekejap, campak.. Macam nak menduga kesabaran ibu je..

Semalam ada kelas kat kiwanis. Aku sempat bertanya dgn cikgu dia pasal aku memang betul2 tak tahu nak buat macam mana. Ikutkan kepala angin aku ni ntah apa2 yg aku buat. Mula2 dulu, bising2 marah2 kat dia. Dia kisah pun tidak..Duk tengok je reaksi aku bila aku membebel. Tak jalan ngan marah2, aku ketuk tangan dia dgn tukul mainan kanak2 yg bunyi je lebih tp bila ketuk tak rasa apa pun.. Memang le dia tak sakit, tapi dia akan tengok aku lagi then... campak lagi botol susu dia. Ohh..tidak.. Tensen sungguh. Abg ngan kakak dia kalau disuruh tengok adik menyusu, dua2 bising. Menurun ibu dia la tu...hehe.. Tak terkecuali ayah dia. Memang semua bisinglah... hasif..hasif... semua org bisingkan hasif duk campak botol.

Alhamdullillah...cikgu hasif bagitau bila dia campak, ambil botol tu susukan dia balik tanpa sebarang ekspresi muka. Katanya, kalau kita marah2 @ bising2 nnt dia akan gunakan keadaan itu sbg cara untuk mendapatkan perhatian. So, aku pun try la. Bila hasif campak botol, aku ambil dan susukan dia tanpa suara @ muka yg bengang. Dia macam blur je tengok aku. Haha..mesti dia konpius. Apa jadi dah ngan ibu dia agaknya.. Harap2 habit dia yg satu ni akan terhenti satu hari nanti. Tak best betul tengok dia duk campak botol camtu..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 komen:

Asz said...

salam azma ... i find this entry very useful for me ... skrg saya sedang latih ammar minum & mkn melalui mulut ... hopefully it goes well ... thnk u for sharing ya ..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

ya Allah azma, mmg sama la perangai dia dgn si sofie tu. lepas minum susu, mesti nak campak. kdg tu sampai naik hangin kita ni dibuatnya....

Azma said...

asz: sama2... sori ye, nak tanya kenapa ammar kena guna tiub. akak baca blog asz cari2 kenapa tp x jumpa. :) hopefully cam tu la..smg dia cepat dapat kuasai skil menggunakan mulutnya dgn baik.

fiza : tu la pasal..sbb tu smpai kena ketuk tgn dia dek akak. akak ni baran skit..ingat balik kesian kat dia...huhu..

Asz said...

salam kak .. Ammar mkn ikut tube sejak umur 4 bulan, masa tu xde pilihan lain utk selamatkan ammar .. so doc proceed buat gastro (tebuk perut) ... jadi skrg ammar byk ketinggalan esp on speech coz dia x mkn ikut mulut .. jadi xde exercise utk mulut ... skang nih, kami cuba utk ajar mkn ikut mulut, hopefully berjaya dan later boleh lah off tube tu .. Insyaallah ..

Azma said...

Teruskan usaha ye. Memang kalau anak2 guna tiub agak delay tuk speech.Memang elok Asz try guna liptrainer tu. Umur ammar berapa skang ye? Kalau dah lebih 3 tahun, Asz beli liptrainer dewasa je. akak ada mention hal ni kat post akak 'liptrainer patakara' bulan jun punya. kalau liptrainer yg ini, boleh dapatkan kat farmasi vitacare je. Kat bahagian atas blog akak ni ada link ke liptrainer. Asz boleh rujuk kat situ jugak.

maza said...

wakakaka..

tersedak biskut maza membaca citer ni.. hehehe

anyway, bagus gak tips ni.. huhuhu..

nanti maza akan sampaikan kat lantera..hehehhe

Azma said...

bagus2..sampaikan ye..tp bukan ke lantera bg susu ibu je? confirm x campak punya la..haha...