Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Thursday, 8 July 2010

Cerita hasif dan giginya

Ni je gambar hasif yg nampak gigi

Pada usia 1 tahun, gusi hasif dah start membengkak dan kelihatan putih serta keras. Namun giginya tak keluar2 jugak. Aku dah start nak frust dah sbb ada sorang kawan dia kat Kiwanis dah tumbuh gigi pada usia 11 bulan. Teruk tul ibu hasif ni padahal sorang lagi kawan hasif yg sebaya dgnnya belum ada gigi pun lagi…hehe.. Semua nak cepat, padahal anak tu mmg dah tau lambat skit perkembangannya.. ;D

Dekat2 1 thn 1 bulan, kedua2 gigi bawah hasif tumbuh keluar. Tak perasan plak aku yg mana keluar dulu, kiri @ kanan tp sekejap je lepas yg pertama tumbuh, gigi yg kedua plak keluar. Dalam masa yg sama, gusi atas pulak membengkak. Gigi atas ni plak, yang kiri dulu tumbuh then 2 mggu lepas tu, yg kanan plak tumbuh keluar. So, skang dah nak masuk 1thn 3 bulan, hasif dah ada 4 btg gigi dan dah boleh memotong serta mengunyah makanan walaupun tak berapa bagus sangat.

Susunan gigi hasif tak teratur dan gigi atas depannya tumbuh di tepi gusi, bukan di betul2 bawah gusi pada awalnya. Namun, bila kedua2nya dah keluar habis, nampak ok la. Aku dah bawa dia jumpa dentist. Kata beliau, “ok la..Jgn risau. Mmg gigi anak2 SD ni tak teratur sikit…”

Walaupun dah ada gigi, hasif menggunakan giginya dengan baik. Maksudnya, dia guna gigi dia tuk gigit makanan je, bukan utk gigit org..hihi.. Kecuali waktu aku gosok gigi dia guna berus yg sarung kat jari tu..mmg sakit gilerr..bila kena gigit. Tajam betul gigi dia, pastu siap berceracak plak tu (permukaan atas gigi tak rata). Mau nak menangis + nak marah bila kena gigit. Nasib baik hasif baby lagi… :)

Smpai skrg tak ada tanda gigi2 lain nak tumbuh. Aku try gak buka mulut dia & check kalau2 ada tanda gigi2 lain akan keluar dalam masa terdekat. Nampak macam tak ada lagi. Tak pelah..just wait & see umur berapa gigi dia akan penuh..

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 komen:

Anonymous said...

comelnye die...hehehehe...;-)
makin bertambah comel ble dh de gg ni...

Anonymous said...

ingatkan anak saya jer yg lambat tumbuh gigi..hehehe..kira normal lah tu yer..

Azma said...

rasanya gitula.. khamis mgu depan ada talk ttg gigi baby DS kat Kiwanis PJ tu. Ingat nak join & nak tanya pasal hal ni la. Nnt boleh share.. :)