Hai.... jemput baca cerita Yang Terstimewa saya
RSS

Wednesday, 21 July 2010

Portable pool dah jadi playpen

Masa hasif dalam usia 5 bulan, aku membelikannya sebuah portable pool supaya dia boleh berenang selalu dan dapat menguatkan otot2nya yang agak lembik itu. Walaupun di kawasan kediamanku ini disediakan kolam renang utk kemudahan semua, aku masih meneruskan hasrat mendapatkan pool itu kerana aku pernah terbaca klorin yg digunakan untuk memastikan air kolam sentiasa bersih adalah kurang elok untuk baby. Si hasif ni plak kan anak istimewa yang antibodinya lemah, so baiklah aku mengambil langkah berjaga2. Lagipun bila guna portable pool tu, aku boleh masukkan air suam ke dalamnya. Takde la sejuk sangat dia duk berenang2 tu..

Si hasif ni memang suka sangat dengan air. So, masa 1st time aku masukkan ke dalam pool tu, tanggapan aku salah sama skali. Aku duk bayangkan dia menangis2 tak mau masuk, rupa2nya exited tahap gaban. Haha.. maksudnya, sangat2 excited...



Sekarang ni dia dah besar skit. Dah agak lama aku biasakan dia dengan kolam kat rumah aku ni. So, portable pool dia tu dah masuk stor la... Akhir2 ni hasif terlalu aktif mengesot (scooting) sampai aku jadi risau. Cikgu dia dah berpesan supaya control aktiviti scooting dia ni. Nnt dia tak mahu menguasai skil lain lagi. Maksudnya skil berjalan la tu.. Janganla gitu sif..ibu ni berharap sangat hasif boleh jalan cepat2 supaya bila ibu start kerja nanti rasa tenang je nak tinggalkan hasif kat orang lain. Untuk mengurang aktiviti mengesot dia ni, terpaksala aku letak dia dalam satu tempat yang dia tak boleh nak mengesot lagi. Pernah terfikir nak belikan playpen. Tapi rasa cam malas la plak sbb sape nak guna bila hasif dah besar nnt. (Macamla konpem tak ada anak dah pas ni...hehe....). Pastu teringatkan pool yg dah masuk stor ni. Masa nak beli dulu (beli online), ada diterangkan boleh dijadikan playpen bila tak digunakan sebagai pool. Kalau mak2nya nak ber'spa'pun boleh gunakan pool ni. Tapi tak pernahnya aku try ber'spa' kat dalam pool tu. :D
  


Bulan lepas dah try dah jadikan playpen.Ok je tapi pening sbb pool ni ambil byk space. Rumah kecik. Bukak je pool tu terus rasa semak je. Simpan smula... Dalam minggu ni, pool tu dibuka balik. Skang ni semak ke tidak, kena buat tak nampak je la. Si hasif ni duduk dalam tu bukannya reti nak diam. Duk memanjat je pastu duk buat 'henjut-henjut'.

Nak jadi cerita semalam aku mengantuk gila2 punya. Aku letak la dia dalam 'playpen' tu. Playpen tu kan ringan. So, aku letak la barang2 sekeliling dia supaya dia tak terbalik bila panjat kat satu bahagian je. Pastu aku tertido. Dia duk dalam playpen tu sambil menontoton cd 'laugh & play' kegemarannya. Aku hanya tersedar bila dia nangis kuat sangat dan aku tengok waktu tu dia dah kena serkup dengan 'playpen baru' dia tu. Hihi..aku tak tahu nak gelak ke nak kesiankan dia waktu. Tp dia nampak takut sangat. Kesian hasif.. Aku peluk dia, pujuk2, baru nampak tenang.

Nampaknya, dia tak serik pun dengan peristiwa kena serkup dgn pool tu. Petang semalam bila aku letak semula ke dalamnya, dia pun start memanjat smula & main 'henjut-henjut' lagi sampai senget2 playpen dia tu. Hasif..hasif.. buas sungguh anak ibu ni... :)

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 komen:

ainul cheksu said...

salam ..masa akk guna portable pool utk hasif ,hasif da blh meiarap ke..5 bln start kan,..
camne nk gna..mmbntu pergerakan otot kan?

Azma said...

waalaikumsalam..
baru2 nak meniarap masa tu. akk beli neck float skali. so dia terapung la dlm pool tu. bDalam masa yg sama kita gerak2 kan kaki dia. Ajar dia utk kicking. Akk tgk adik dia bila letak dlm air tak lama akan buat sndri kicking tu. Tp masa hasif dulu, puas ajar baru dia akan kicking. Awal2 tu x respon kdg2.. Kena sabar la.. :)